Ditt favorittbrød skaper nye bedrifter

Da Mustafa Gök (50) fikk sikret seg Bakeriet som fast kunde, kunne han etablere ny bedrift.

 

I dag gjennomfører han pappapermisjon, og mens de 15 måneder unge tvillingene Mehmet og Selma sover formiddagslur, har han tid til å oppklare mytene om seg selv. De er det en del av.
For det første: Ja, det er riktig at Bakeriet var viktig for at han fikk etablert sitt Rana Renhold, men det var ikke sånn at han trengte hjelp for å skaffe seg jobb.
For det andre: Nei, det er ikke sånn at han ivrer etter å lære familie og venner om hjemlandet Tyrkia. Tvert imot: Det er Helgeland han må lære helgelendinger om.
For det tredje: Nei, det er ikke sånn at han oppsøker nettverk av forretningsforbindelser for å knytte kontakter. Tvert imot: Han oppsøker villmarka.

 

En ny start med Bakeriet

– Jeg var selvfølgelig veldig glad da Bakeriet i 2013 stilte opp som kunde, og jeg selv kunne etablere selskapet Rana Renhold. Det ble et nytt kapittel i livet mitt. Men det var ikke sånn at jeg sto uten arbeid før dette. Flere år tidligere startet jeg et rengjøringsbyrå som ble en veldig stor suksess – hvis du bare måler suksess i penger, sier han.
– Hva var det som ikke var en suksess?
– Det ble for stort! Jeg hadde en omsetning på 750.000 kroner – i måneden – og jeg hadde 22 ansatte. Jeg tjente kjempegodt, men dagene mine gikk bort til administrasjon. Jeg hadde ingen følelse med det arbeidet som ble utført, og det trivdes jeg ikke med. Det er ikke sånn jeg er, sier han.
I dag tjener han mindre, men har mye mer tid og er langt mer lykkelig.
– Bakeriet er et komplisert bygg å holde rent, men jeg kjenner hvert rom i det bygget, og jeg kjenner alle menneskene der. Jeg har personlige relasjoner – og det er sånn jeg synes det skal være, mener han.

 

Nettverksbygging på fjelltopper

I sitt nye liv har han fått mer fritid, og den tiden bruker han i naturen. Han holder et kort foredrag om fjelltopper og fiskevann, hvor det er best med sluk og hvor det er best med mark, og at han egentlig ikke er noe flink med flue, og så forteller han om de ulike sesongene i helgelandsnaturen, jaktsesongen, skisesongen og fiskesesongen.
– Det er litt artig, når jeg som tyrker fra Konya, tar med meg 14 ranværinger på topptur i nærmiljøet, og det er jeg som er kjentmann. Jeg har lenge sagt at folk som bor i Rana og på Helgeland er for lite bevisste på de fantastiske omgivelsene som omgir dem. Samtidig ser jeg at det også er mange som er veldig flinke til å bruke naturen, sier han.
Han hevder at han selv knapt besøker sentrum av byen, men at han møter masse folk – på fjellet.
– For ikke så lenge siden gikk jeg tur til Høgtuva, en topp på drøyt 1.200 meter. Jeg gikk ganske fort, og telte at jeg passerte 48 stykker på den turen. Mange av dem som går slike turer, er næringslivsfolk. Det er der jeg møter dem, og det er der jeg sier hva jeg mener – om deres evne til å være bevisst på lokal identitet og rutiner for å handle lokalt og bruke lokale leverandører, sier han.

 

Konflikt mellom ski og sol

Mustafa fant sin Tina på Bakeriet, der hun jobber i konditoriet. Som par preges de av de enorme kontrastene de selv representerer. Han kommer fra millionbyen Konya, som har en flere tusen års lang historie. Hun kommer fra Gruben og Mo i Rana, som har en veldig kort historikk. Mustafa og Tina er et tydelig eksempel på tesen om at motsetninger tiltrekker hverandre – og Mustafa innrømmer at motsetningene også kan komme til syne i det daglige. Men kanskje ikke helt slik som man skulle tro.
– Tina vil jo hele tiden på ferie til Tyrkia, men det vil ikke jeg! Jeg synes det er alt for varmt der, og vil heller bruke feriene i fjellene på Helgeland. Tina er ikke særlig glad i å gå på ski. Hun kan litt langrenn og sånt, men ikke ting som er vanskeligere, sier han.
– Men det må være mulig for deg å ønske deg til andre steder enn Rana og Helgeland?
– Ja, jeg har en drøm om å oppleve noe helt nytt – og annet enn fjellene på Helgeland, det skal jeg innrømme. Jeg har lenge drømt om å kjøre randonee-ski i Lyngsalpene…

 

 

 

av | 4. des 2020

Del på sosiale medier
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin